martes, 21 de enero de 2014

Xarxes Socials

Bon dia a tots i totes una altra vegada!

Descripció de la proposta
 
Aquesta és la darrera activitat que hem realitzat a l'assignatura de Mitjans i Recursos Tecnològic en el Procés d'Ensenyament-Aprenentatge. 

És una proposta enfocada a analitzar la inserció de les Xarxes Socials a l'Educació Primària. La proposta va estar dividida en dues parts: 

- La primera part va consistir a fer un debat a través de twitter. En aquest debat va partivipar tota la classe. La meitat de la classe defensava les XS a l'educació primària i l'altra classe havia de defensar la postura contrària. Passats uns dies, els que havien defensat una postura havien de defensar l'altra i a l'inrevés. 

Finalment, a classe (de manera presencial), vam fer un debat en el qual cadascú va exposar el seu argument sobre el tema, d'aquesta manera vam concloure el debat que havíem iniciat entre tots a twitter. 

- La segona part,va consistir en crear un compte  la xarxa social Edmodo com a mestre (això es pot triar a l'hora de registrar-se). Una vegada vaig tenir el meu perfil com a mestra, vaig crear unn apartat per al meu grup classe "Els Mags". Allà vaig descriure les seves característiques com a grup i al curs que pertanyien. 

Vaig adjunat a la Biblioteca els documents o enllaços que porten a les activitats que he realitzat fins al moment (Tot a una carpeta que es diu "Els nostres Treballs"). He anat creant tasques i la seva planificació corresponent. Vaig començar proposant les activitats que fan referència a Activititats Interactives i he acabat amb les activitats que fan referència a Materials Audiovisuals. Com podreu veure cada temàtica té diferents activitats, també hi ha temes com per exemple el dels Materials Audiovisuals, que per donar-los per superats s'haurà de fer un qüestionari de tipus "resposta curta". 

Ja està a la disposició dels alumnes la planificació de totes les activitats. Poden veure al seu calendari quines tasques han d'entregar cada setmana. Ja he redactat alertes perquè recordin que han d'anar fent les primeres activitats. 

A continuació us deix l'enllaç per unirvos al grup classe i el codi per unir-se al grup és: nvrvd2.

Reflexió sobre les possibilitats de les xarxes socials a l'Educació Primària

Personalment pens que el tema de les xarxes socials a l'educació primària és un tema molt delicat. No podem podem posicionar-nos totalment a favor o totalment en contra, ja que té uns aspectes molt positius i facilitadors per a l'educació però a l'hora pot tenir conseqüències negatives si no se'n fa un ús adequat. 

Per una part crec que és molt favorable el fet que s'insertin les xarxes socials a l'educació primària perquè poden facilitar molt el treball tant del docent com de l'estudiant. El fet de poder contactar mestre/a amb l'alumne fora de l'escola a través d'una xarxa social pot facilitar la seva comunicació, l'apropament del mestre amb l'alumne, ens pot servir per crear espais de comunicació educativa...Un altre aspecte positiu que té el fet que escola i alumne es comuniquin a través d'una xarxa social és que implica necessàriament un apropament entre escola i família. Des del moment que l'infant fa la feina des del seu ordinador a casa, la seva famíla s'adona d'aquest fet i d'alguna manera s'interessa més per aquella innovació i pot ser té més ganes d'involucrar-se en la vida escolar del seu fill o la seva filla. Senzillament perquè és més còmode, perquè ho té a casa i ho pot compaginar amb la seva feina... Això, en el cas que l'espai sigui només per a alumnes. És evident que si obrim un espai en el qual els pares també hi hagin de participar seria fantàstic per a la comunicació família-escola i es notaria molt el canvi. 

Per altra banda, hem de tenir en compte que els alumnes de primària estan a una edat molt influenciable, i que qualsevol cosa que aprenguin la poden dur a un altre camp o li poden donar altres utilitats. És el cas de les xarxes socials. Seria d'ingenus pensar que si ensenyam a un infant a accedir a una xarxa social (sobretot si parlam dels de segon i tercer cicle de primària) només en farà ús per a l'àmbit educatiu. Lo més probable és que el mateix dia que sabi com emprar-lo ja vagi a casa i l'empri per comunicar-se amb persones de la seva edat coma forma d'oci. Els problemes venen quan es fa un ús imprudent de les xarxes socials, i a l'edat de nins i nines de primària és molt comú ja que encara no són suficientment madurs. Quan parl d'ús imprudent estic parlant de la publicació d'imatges compromeses, comentaris no adequats, converses amb persones que casi no coneixen, etc. Hi ha mil formes de fer un ús imprudent d'una xarxa social. Per tant què podríem fer per evitar que els infants fessin aquest tipus d'ús?

Crec que la resposta més evident és, concienciar-los. Cal que de la mateixa manera que els nens aprenen a fer ús d'una xarxa social aprenguin quines són les conseqüències que pot tenir aquest fet: tant les positives com les negatives. Pot ser caldria remarcar les negatives perquè els impactàs més i anàssin amb extrema precaució a l'hora de ser usiaris d'ua xarxa social. Les persones que han de concienciar un infant des del meu punt de vista són tant les famílies com els educados. 

Com sabem, algunes de les xarxes socials més conegudes mundialment com pot ser Facebook, no deixen enregistrar-se a persones menors d'edat, és més, si veuen que el perfil no quadra amb una persona major d'edat aquest és esborrat. Personalment aquest fet em fa reflexionar bastant; pot ser si una xarxa social tan reconeguda no deixa que una persona menor d'edat (com pot ser un nin o nina de primària) es crei el seu perfil, pot ser és perquè persones qualificades han decidit que no es convenient... Vosaltres què pensau?

Jo crec que com he dit al principi, és un tema molt delicat. Com a conclusió final, diria que pot ser si que es  positiu fer ús de les xarxes socials a l'educació primària però sempre que se'n faci un ús adequat i s'hagi explicat als infants totes les conseqüències que pot tenir.

Fins aquí la meva entrada d'avui, esper que vos hagi agradat i si no, al manco haver-vos fet reflexionar. M'agradaria que si algú de vosaltres teniu alguna aportació interessant deixeu el vostre comentari.

Salut i gràcies, fins a la pròxima!

No hay comentarios:

Publicar un comentario